Malawi

Lake Malawi also known as “the lake of stars”

Malawi is best known for the amazing Lake Malawi an enormous freshwater inland sea. During my long overland journey from Egypt all the way to South Africa, Lake Malawi was a great stop for a few days of rest. I learned how to play the djembe on the shore of the lake watching the sun sink into the lake, as fishermen return with the day’s catch

MALAWI, the warm heart of Africa

De tocht door Afrika ging verder zuidelijke richting via het prachtige rustige landje MALAWI. Een bijzonder lange rit door Tanzania bracht ons naar de grens.

We reden voorbij verschillende aangestoken brandhaarden. Op deze manier komt de plaatselijke bevolking aan extra en vruchtbare landbouwgrond. Voor ons is het een droevig zicht hoe deze prachtige natuur in vlammen opgaat maar dat is hier nu eenmaal de gang van zaken en zelf bieden we ook geen oplossing aan. Bij één van de grens–wachters verscheen een brede lach op het gezicht toen hij zag dat ik een Belg was. Hij had vroeger in Antwerpen gestudeerd en was blij om nog eens een woordje Nederlands te kunnen praten. Na zoveel weken Engels als voertaal moest ik zoeken naar mijn woorden in mijn eigen moedertaal.

“Welcome to MALAWI, the warm heart of Africa”. Waar je ook gaat in dit landje kom je dit opschrift tegen.

Als je de kaart van Afrika raadpleegt valt meteen op dat LAKE MALAWI zowat de hele oppervlakte van dit land inneemt. Een onvermijdelijk reisdoel dus. Een vijftal dagen hebben we doorgebracht in KANDE BEACH. Of je al dan niet mag zwemmen in Lake Malawi is niet echt duidelijk. Er is gevaar voor de Bilharziabacterie. Bilharzia zijn kleine wormpjes die in stilstaand water voorkomen. Als je erin zwemt of pootjebaadt loop je kans dat zij eitjes in je lichaam leggen waarvan je ziek kan worden. Gezien er op dat moment vrij veel stroming was konden we ons gelukkig een duik in het water veroorloven. Overheerlijk, bij een temperatuur + 35°C. Voor velen was dit de ideale plaats voor een strandvakantie. 

`s Avonds bij het kampvuur zongen en dansten enkele plaatselijke jongeren voor ons. Het was pure Afrikaanse animatie op het ritme van de DJEMBEE. De daaropvolgende dagen kreeg ik privéles op de djembee. Geen betere manier om het Afrikaanse gevoel te pakken te krijgen.

Even onvergetelijk was de fietstocht die ik maakte samen met Jurg, een Zwitser. Op een fietsverhuurbedrijfje hoefden we hier niet te hopen, maar na wat zoeken in het plaatselijke dorpje vonden we twee mensen bereid om hun fiets te lenen. Over de kwaliteit ervan moeten we het eigenlijk niet hebben, in België zouden we ze meegeven met het oud ijzer. Maar ze reden, en dat is voor Afrikanen wat telt. Na tien zware kilometers over een bergachtige weg bereikten we het iets verderop gelegen NWAYA BEACH. Onderweg ontmoetten we twee Afrikaanse schoonheden, met goederen op het hoofd gepakt. In ruil voor wat balpennen mochten we samen op de foto. Eens Nwaya Beach bereikt konden we er niet aan weerstaan ook hier het water in te duiken. Een strand voor ons alleen, niemand te bespeuren. Even had ik het gevoel hier voor eeuwig te kunnen blijven! De expeditiecrew serveerde ons die avond varken aan het spit. De slachting van het slachtoffertje was voor velen een schouwspel.

We verlieten het prachtige Malawi meer en reden in één ruk door naar de hoofdstad LILONGWE. Was Malawi tot dan toe één van de meest aangename Afrikaanse landen die ik had meegemaakt, Lilongwe werd een paar andere mouwen. Er was helemaal niets te beleven. Een stad zonder charme. Het stadscentrum kan omschreven worden als enkele karakterloze flatgebouwen, lukraak naast elkaar geploft langsheen brede lanen. In Lilongwe zag ik de kans om enkele reisverslagen door te mailen. De toegang tot het Internet kostte hier echter 25 € per uur en dit leek mij echt wel overdreven. Dus stelde ik dat maar uit. 

Deze Exodus-overland-expeditie vormt een kennismaking met Afrika. Lang stil staan en diep ingaan op bepaalde dingen gaat moeilijk. Malawi biedt nog tal van andere bezienswaardigheden, maar ons verblijf aldaar was te kort en die zullen dus voor een andere keer zijn.

Het was aangenaam verpozen in Malawi. Dit land is warm aan te bevelen aan mensen die houden van een rustige reis en graag vriendelijke mensen ontmoeten. In Malawi