Montenegro “Op het ritme van de natuur”

 

Montenegro is sinds 2006 onafhankelijk van het voormalige Servië en Montenegro.  Podgorica is nu de hoofdstad. Het land  ligt op één van Europa’s grootste historische breuklijn, waar het katholieke Westen en het orthodoxe Oosten elkaar ontmoeten.

 

 

Lovćen is de naam van een berg en nationaal park in het zuidwesten van Montenegro. De berg strekt zich uit van de Adriatische Zee tot aan de Baai van Kotor. Buiten de natuurlijke schoonheid van de berg werd het park geopend om de rijke historische, culturele en architecturale erfgoed van het gebied te beschermen.

Het grootste en meest belangrijke monument van het park is het mausoleum van Njegos, prins-bisschop Montenegro.De locatie op de top van de berg op 1700 meter hoogte werd door Njegoš zelf gekozen.Hij wilde echter begraven worden in de kapel die hij zelf had gebouwd.

 

 

We komen aan bij één van de religieuze hoogtepunten van Montenegro: het klooster van Ostrog. Het orthodoxe klooster is gelegen op een massieve rots en is de heiligste plaats van het land. Dit bouwkundig pareltje werd in de 17e eeuw door bisschop Vasilius gebouwd. Gedurende zijn leven verwezenlijkte hij talrijke mirakels. Na zijn dood werd de bisschop heilig verklaard en begraven in de kloosterkerk.

 

 

 

Nadat we ons een weg gebaand hebben via  smalle bochtige weggetjes bereikten we Skadar. Het is het grootste natuurmonument van Montenegro. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Het is sinds 1983 een nationaal park en beslaat 40.000 ha. Meteen  het grootste meer van Montenegro,en van de Balkan . De fotogenieke rivier naar het meer loopt door tot aan de grens met buurland Albanië. Circa twee derde hoort bij Montenegro.                                                                                                                                    

 

We komen aan op onze eindbestemming van deze reis door Montenegro, het mondaine BUDVA. De oude Stadskern wordt omringd met middeleeuwse muren, gebouwd door de Venetianen in de 15de eeuw. De stadsmuur heeft twee toegangspoorten waar alleen voetgangers doorheen mogen.

Het is zomer, Budva loopt vol vakantiegangers van allerlei nationaliteieten .Het strand is erg druk bevolkt. ’s Avonds ondergaat Budva een een metamorfoze. Met deze magische sfeer besluiten we de rondreis door Montenegro.

You may also like