Dwars door ongetemd en mysterieus Albanië

Aan de Adriatische zee ligt misschien wel het meest onbekende land van Europa. Wellicht zit haar communistische verleden daar voor iets tussen. Ondertussen ontwaakt het Balkanland en wil het haar geheimen graag prijsgeven. Of Albanië nog altijd mysterieus is, ontdekt onze avontuurlijke reisreporter Dominiek. Hij trekt van het noorden naar het zuiden.

Gelegen aan de Adriatische zee ligt misschien wel het meest onbekende land van Europa. Wellicht heeft dit te maken met wat er hier zich allemaal in het communistische verleden heeft afgespeeld. Het Balkanland ontwaakt en wil zijn geheimen nu graag prijsgeven. Is Albanië nog altijd geheimzinnig of juist niet?

Tirana bruist

Tirana de hoofdstad van Albanië ligt slechts op 4 uur vliegen van Brussel. Hier beginnen we onze rondreis. Het standbeeld van Skanderberg pronkt op een plein midden de stad. Vlakbij ligt het historisch museum, een verplichte stop voor iedereen die “Het land van de Adelaars” bezoekt. De stad krioelt van de hippe restaurants en overal hangt er een levendige sfeer.

Ooit was het anders tijdens de communistische periode van leider Hoxha die zijn land afsloot en naar de afgrond hielp. Gelukkig kwam aan deze dictatuur een eind in 1992 en sindsdien doet Albanië zijn uiterste best om zich te ontwikkelen naar een modern, hedendaags land. Toch is er nog een lange weg voor de boeg. De sporen van haar duistere verleden zijn nog niet allemaal uitgewist.

 

 

Shkodër: één van de oudste steden van Europa

Een klein lokaal busje bracht ons noordelijke richting naar de stad Shkodër. Het gelijknamige meer is schilderachtig mooi en ligt deels in Montenegro. De Ebu Beker moskee in het centrum van de stad is een juweeltje. Net buiten de stadsrand ligt het pronkstuk van Shkodër: het Rozafa kasteel. Door zijn hoge ligging biedt het een prachtig uitzicht over het Shkodra meer. Hier snuif je de sfeer op uit de Ottomaanse periode. In deze regio horen we verhalen van de Bloedwraak. Deze traditie leeft weer op sinds de val van het communisme. Verschillende mensen durven hier niet meer buiten te komen uit vrees vermoord te worden.Dit heeft te maken met de Kanun, een wet dat stelt dat een moord gewroken moet worden door het bloed van de moordenaar of zijn kinderen te vergieten.

 

Ongerepte natuur in de Alpen

Het noorden van Albanië is een wandelparadijs. De natuurparken van Valbona en Theth zijn fabelachtig mooi, een speeltuin voor de bergliefhebber. Deze streek is onbedorven en ook wij genoten van dit prachtig schouwspel van de natuur. Het dorpje Theth kun je enkel tijdens de zomermaanden via een slechte onverharde weg per 4×4 bereiken.De bewoners zijn erg gastvrij en bieden de bezoekers graag een lekkere lokale maaltijd aan. De tocht van Valbona naar Theth is een pittige wandeling, een echte aanrader. De hoogste toppen liggen tussen 2600 en 2700 m. De ongerepte natuur in het hart van de Alpen spreekt boekdelen.

Stad van 1000 ramen

Een bezoek aan Berat mag je zeker niet overslaan .Deze plaats staat op de Werelderfgoedlijst van  Unesco. Het historische Berat ligt aan de oever van de Osum rivier. De geschiedenis is hier mooi bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de typische huizen die gebouwd zijn tegen de bergflank. De Mangalem wijk heeft tal van kleine charmante steegjes en straatjes maar pronkt vooral met het Barat kasteel. We genoten van het uitzicht boven. Berat is 4000 jaar oud en ontsnapte aan grote verwoestingen. Tevens was vooral een stad van ambachtslieden en handelaars. De traditionele woningen met de vele ramen zijn voornamelijk gebouwd in de 18de en de 19de eeuw en staan symbool voor het stadsleven op de Balkan in die tijd.

 

Ottomaanse Parel

Wie nog meer geschiedenis wil opsnuiven kan zijn hart ophalen in Gjirokaster. De straatjes zijn hier steil en deels knap gerenoveerd. Net zoals in Berat heeft Gjirokaster ook zijn eigen kasteel en staat de stad ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.Wanneer je hier wandelt heb je het gevoel om nog meer van Albanië te willen ontdekken.

 

 

 

 

 

 

Zon, Zee, Strand

Omwille van zijn prachtige zandstranden wordt Sarandë  “De parel van Albanië” genoemd. In het zuidwesten van het land liggen de mooiste badplaatsen. Hier merk je geen massatoerisme zoals in Kroatië.  Sarandë gelegen aan de Ionische zee ligt niet ver van de grens met Griekenland. Rechttegenover Sarandë zien we het eiland Corfu. Dagelijks vaart er een veerdienst.

 

 

 

Adembenemende archeologische site

De Griekse grens ligt vlakbij dit historisch wonder. Deze van oorsprong Illyrische stad is door de eeuwen heen in de handen geweest van de Grieken, Romeinen en Venetianen en is onderdeel geweest van het Byzantijnse Rijk. In deze oude stad zijn onder andere een basiliek uit de 6 de eeuw te vinden, een Akropolis en een Venetiaans kasteel. In deze omvangrijke site kom je ogen tekort om zoveel interessante zaken bijeen aan te schouwen!

Albanië wacht op jou

Albanië is helemaal geen duur land om rond te trekken. De laatste jaren is er veel veranderd en hoopvol tracht men aan de weg te bouwen. Het land is klaar om ontdekt te worden! De boeiende mix van natuur en geschiedenis maakt het dé geknipte bestemming voor de nieuwsgierige reiziger.

Praktische info

 

 

 

 

 

 

You may also like